1. Εκκλησίες
Σήμερα, στο χωριό μπορεί να επισκεφτεί κανείς πολλές όμορφες εκκλησίες και εξωκλήσια όπως το εξωκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας με το Σπήλαιο, την εκκλησία Αγίου Γεωργίου του πολιούχου του χωριού κτίσμα του 16ου αιώνα έξω απο την οποία στέκεται επιβλητικό το «μνημείο ηρώων, πεσόντων και αγνοουμένων» , την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που κτίστηκε το 1979 από τον ιδιώτη Πέτρο Ευαγγέλου, ο οποίος τάχθηκε να κτίσει μια εκκλησία στο όνομα του Αγίου Δημητρίου και την εκκλησία του Αγίου Στυλιανού τα εγκαίνια της οποίας τελέστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013.
Εξωκλήσι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στην Ξυλοφαγου – Μονοπάτι της Παναγίας
Στο μονοπάτι που οδηγεί προς την σπηλιά της Παναγίας Ευαγγελίστριας υπάρχουν αποτυπωμένα ίχνη σαν πατούσες ποδιού σε πετρώματα κάτω, όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση είναι ίχνη από τις πατούσες της Παναγίας όταν πέρασε κάποτε.
2 . Σπήλαια
Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις εντυπωσιακές σπηλιές της Ξυλοφάγου, από τις οποίες οι πιο εντυπωσιακές είναι ο σπήλιος της «Εγγλεζούς» και η σπηλιά των «Αγίων Σαράντα» η οποία πήρε το όνομα της από τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες, της παγωμένης λίμνης της Σεβάστειας. Όπως επίσης υποθαλάσσια σπηλιά «Μαύρος Σπήλιος».
3. Παραλία Μαντράτζι
Μια εντυπωσιακή παραλία με κρυστάλλινα νερά μπορεί κάποιος να επισκεφθεί είναι η παραλία «Μαντράτζι».
4. «Πύρκος της Ξυλοφάγου».
Τρία χιλιόμετρα νότια της Ξυλοφάγου, στο πιο ψηλό σημείο του οροπεδίου του ακρωτηρίου Πύλας και σε υψόμετρο κάπου 100 μέτρα από τη θάλασσα. Το τοπίο είναι ασβεστολιθικό και τραχύ. Οι βράχοι κατεβαίνουν απότομα στη θάλασσα και δεν επιτρέπουν πρόσβαση σε αυτή.
Ο Πύργος έχει σχήμα κυλινδρικό με περιφέρεια ελάχιστα πιο μεγάλη βάση και είναι κτισμένος με πελεκητούς κυβικούς ασβεστόλιθους.
Eίναι ένα απλό παρατηρητήριο που κτίστηκε πρίν από τη βασιλεία των Λουζινιανών. Η περιφέρεια στη βάση είναι 86 πόδια και το σημερινό ύψος είναι 22,5 πόδια. Στο ύψος αυτό διακρίνονται τα ίχνη εισόδου. Το κατώτερο μέρος του πύργου ήταν κτισμένο ολόκληρο στα 18 πόδια όπου έκαναν είσοδο στην οποία πρέπει να ανέβαιναν με κινητή σκάλα.
Η θέα από το σημείο είναι πανοραμική και μεγαλειώδης. Η περιοχή είναι πετρώδης, με κυρίαρχο είδος βλάστισης το «μαζί». Οι επισκέπτες που αγαπούν την άγρια βλάστηση θα απολαύσουν τη μεγάλη ποικιλία αγριόχορτων και αγριολούλουδων, τα κυκλάμινα, τα ματσικόριδα και θα αναπνεύσει καθαρό οξυγόνο.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Πύργος χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς ως παρατηρητήριο για την επισήμανση εχθρικών πλοίων, υποβρυχίων και αεροπλάνων.
Σήμερα στον Πύργο της Ξυλοφάγου κάθε Καθαρά Δευτέρα όλοι οι κάτοικοι του χωριού εξορμούν στην εξοχή για να «κόψουν τη μούττην της Σαρακοστής» μέσα σε ένα ολοήμερο γλέντι.
5. Σπήλαιο Αγίων Σαράντα στο Ξυλοφάγου
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση οι Άγιοι Σαράντα στη διάρκεια των διωγμών είχαν βρεθεί στην Κύπρο και κατέληξαν να ζουν για κάποιο χρονικό διάστημα στη συγκεκριμένη ερημική τοποθεσία, εντός του σπηλαίου. Στο σπήλαιο λοιπόν, όπου ανευρέθηκαν τα οστά, οι κάτοικοι το μετέτρεψαν σε εκκλησάκι, στο οποίο έρχονταν για προσκύνημα αρκετοί πιστοί, από τη Ξυλοφάγου αλλά και από τα γειτονικά χωριά, ενώ στις 9 Μαρτίου, ημέρα εορτασμού των αγίων, τιμούσαν τους αγίους με λειτουργία.
Μετά από κάποια χρόνια ο αρχιεπίσκοπος διέταξε να σταματήσουν τη λειτουργία στη συγκεκριμένη σπηλιά, καθώς δεν υπήρχαν οποιαδήποτε ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν την έλευση των αγίων Σαράντα στο νησί.