Παναγια Ευαγγελίστρια

Παναγία Ευαγγελίστρια

Υπάρχει ένα πανέμορφο και ιστορικό εξωκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία την Ευαγγελίστρια το οποίο βρίσκετε στο χωριό Ξυλοφάγου, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες των Κοκκινοχωριών.
Ένα εκκλησάκι θρύλος γνωστό στα Κοκκινοχώρια για τα θαύματα, τις παραδόσεις και την υπεραιωνόβια ελιά του.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας
Ονομάζεται και “Παναγία του Συρμάτου” διότι βρίσκεται σε μια περιοχή που λέγεται “σύρμα”, δηλαδή χώρος όπου περνούν ορμητικά τα νερά της βροχής.
Το τοπίο είναι μαγευτικό, καταπράσινο και σε συνδυασμό με τη θέα και την μυρωδιά της θάλασσας το κάνουν να μοιάζει με επίγειο παράδεισο.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας

Το εξωκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Ξυλοφάγου. Το εξωκλήσι είναι κτισμένο σε σχήμα βασιλικής. Υπάρχουν καλυμμένες επεκτάσεις οι οποίες δημιουργούν καμαρωτά τόξα στα Βόρεια, νότια και δυτικά του εξωκλησιού. Συγκεκριμένα υπάρχουν επτά βόρεια, πέντε νότια και τέσσερα στα δυτικά.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας

Το εξωκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας είναι κτισμένο με μπετόν και αρχιτεκτονικά δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
Αυτό που κάνει το εξωκλήσι μοναδικό και προκαλεί πραγματικό ενδιαφέρον είναι η ιστορία του, η οποία είναι αξιοσημείωτη.

Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία, όπου υπάρχουν 2 εκδοχές της.

Η πρώτη εκδοχή:
Στις αρχές του 15ου αιώνα στην τοποθεσία αυτή υπήρχε μια Ιερά Μονή η οποία δυστυχώς δέχθηκε επιδρομή από πειρατές και καταστράφηκε.
Οι μοναχοί σκοτώθηκαν από τους πειρατές αλλά ευτυχώς πρόλαβαν και έκρυψαν την εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας σε μια μυστική τοποθεσία, για να μην την βρουν και την βεβηλώσουν οι πειρατές.
Τα χρόνια πέρασαν και κάποια ευλογημένη μέρα, ένας βοσκός από το χωριό Ξυλοφάγου, πήρε «εντολή» σαν σε όραμα να σκάψει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ο βοσκός υπάκουσε και με μεγάλο κόπο προσπάθησε να σκάψει πάνω σε συμπαγή και σκληρό βράχο. Προχωρώντας μέχρι και ένα μέτρο μέσα στο βράχο, η σκαπάνη του βρήκε κενό. Στο σημείο αυτό κατέβηκε και βρήκε κρυμμένη την εικόνα της Παναγίας.
Με μεγάλη ευλάβεια τότε ο βοσκός έκτισε ένα μικρό εξωκλήσι το οποίο το αφιέρωσε στην Παναγία, σε μικρή απόσταση από το σημείο που βρήκε την εικόνα.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας

Η δεύτερη εκδοχή:
Σύμφωνα με την παράδοση στο χώρο αυτό υπήρχε ένα παλαιό μοναστήρι που κτίστηκε το 13ο αιώνα. Το μοναστήρι αριθμούσε δώδεκα μοναχούς.Οι επιδρομές των Μαμελούκων Τούρκων το 1426 έφεραν την καταστροφή στο μοναστήρι. Από τους δώδεκα λέγεται ότι είχαν σωθεί οι πέντε.
Οι τέσσερις όμως εξαφανίστηκαν χωρίς να ξέρουμε τι απέγιναν. Ένας μόνο είχε μείνει και για να γλιτώσει πήρε το Ευαγγέλιο και την εικόνα της Μεγαλόχαρης και κρύφτηκε απέναντι από το εξωκλήσι σε μια σπηλιά που λέγεται σπηλιά της Παναγίας.
Μετά από παρέλευση 200 περίπου χρόνων χτίστηκε το εξωκλήσι από δύο αδέρφια τον Χατζιά και τον Βλάχο.
Σχετικά με το ξωκλήσι υπάρχει μια παράδοση: Το 1876 ο Χατζιάς  είδε όνειρο ότι στην περιοχή υπήρχε θαμμένη στη γη μια εικόνα της Παναγίας. Με το ξημέρωμα πήρε εργάτες και άρχισε το σκάψιμο. Όταν προχώρησαν σε αρκετό βάθος βρήκαν πραγματικά μια εικόνα της Παναγίας. Προσπάθησαν να την μεταφέρουν στο χωριό μα στάθηκε αδύνατο. Η εικόνα δεν κουνιόταν από τη θέση της. Κατάλαβαν ότι έπρεπε να μείνει εκεί. Και κτίστηκε το ξωκλήσι της Παναγίας. Η εικόνα που βρέθηκε ήταν του Ευαγγελισμού και γι’ αυτό το εξωκλήσι ονομάζεται Παναγία Ευαγγελίστρια.

πηγή: βιβλίο Η ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ Του Ανδρέα Π. Πολυδώρου ,Λευκωσία 1989, βιβλίο Ιστορικά Προσκυνήματα της Ξυλοφάγου

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας

Το εξωκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας δέχθηκε πολλές μετατροπές αλλά και επεκτάσεις μέχρι να φτάσει στην σημερινή του μορφή.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας

Σε ένα μικρό δωμάτιο το οποίο βρίσκεται νότια του εξωκλησιού έχει εμφανιστεί το πρόσωπο της Παναγίας η οποία λέγεται ότι απεικονίζει την Παναγία η οποία κρατάει στα χέρια της ένα κρίνο. Το θαύμα αυτό έγινε το 2013 και οι κάτοικοι μιλάνε για θαύμα αφού δεν έχουν δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Η μορφή του προσώπου της Παναγίας είναι ακόμα και σήμερα εκεί.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας

Στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας έσκαψαν μεγαλώνοντας το κενό και στεγάζοντας ένα άλλο μέρος δημιούργησαν σπηλιά, μέσα στη οποία τοποθετήθηκαν πολλά εικονίσματα, κεριά, τάματα και άλλα τα οποία οι πιστοί προσφέρουν στην Παναγία.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας
Για να μπορέσει κάποιος να πάει στη σπηλιά πρέπει να κατευθυνθεί από το νότιο προαύλιο του εξωκλησιού και μέσα από ένα μονοπάτι μερικών δεκάδων μέτρων.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας

Καθώς θα περπατάτε σε αυτό το μονοπάτι, θα δείτε ότι υπάρχουν χνάρια πατούσας ανθρώπου αποτυπωμένα στον βράχο. Τα χνάρια αυτά φημολογείται ότι ανήκουν στην Παναγία η οποία είχε επισκεφτεί την σπηλιά αυτή.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας
Σήμερα στο σημείο που είναι κτισμένο το εξωκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας υπάρχει επίσης ένα μικρό πάρκο με παιχνίδια για τα παιδιά.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας
Επίσης υπάρχει και χώρος για πικνίκ με ξύλινα τραπέζια. Πολλοί επισκέπτες κάθονται να προσευχηθούν, να ξεκουραστούν και να θαυμάσουν το υπέροχο τοπίο. Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί οι οποίοι μαγειρεύουν το φαγητό τους και το τρώνε εκεί συνήθως την Κυριακή ή σε ειδικές μέρες όπως η Καθαρά Δευτέρα.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας
Το μικρό αυτό αλλά πανέμορφο και ιστορικό εξωκλήσι το επισκέπτονται καθημερινά πάρα πολλά άτομα. Εντύπωση δε κάνει το γεγονός ότι τα άτομα αυτά είναι κυρίως νεαρής ηλικίας ακόμη και μικρά παιδιά. Ψέλνουν ύμνους προς την Παναγία, σκύβοντας το κεφάλι ευλαβικά μπροστά στο εικόνισμα της.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας

Το εξωκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Ξυλοφάγου είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την καθημερινότητα των κατοίκων, τις προσευχές, τις χαρές αλλά και τις λύπες τους.

Εξωκλήσι και σπηλιά Παναγίας Ευαγγελίστριας

Για μένα η κάθε επίσκεψη στο εξωκλήσι είναι μοναδική, μου προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι νιώθεις την αγάπη και την παρουσία ΤΗΣ τριγύρω!

Πηγή: cyprusalive.com