Εκκλησίες

Αγιος Γεώργιος

Η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην πλατεία του χωριού δίπλα από την καινούρια. Κτίστηκε το 16ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Ενετικής κυριαρχίας στην Κύπρο. Το εσωτερικό της διακοσμείται με πολλές χρυσογραφίες.

Οι Τούρκοι έκαψαν την εκκλησία το 17ο αιώνα. Παρόλη την καταστροφή σώζονται σήμερα χρυσογραφίες που χρονολογούνται πάνω από 500 χρόνια.
Δίπλα από την παλιά χτίστηκε η καινούρια, μεγάλη εκκλησία. Η ανέγερσή της άρχισε στις 31 Οκτωβρίου το 1980 – 1993.

Περισσότερα εδώ

 

Το εξωκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας
Το ιστορικό εξωκλήσι της Παναγίας βρίσκεται ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του χωριού. Ονομάζεται και «Παναγία του συρμάτου» γιατί βρίσκεται σε περιοχή που Λέγεται σύρμα, δηλαδή χώρος απ’ όπου περνούν ορμητικά νερά της βροχής. Το Καταπράσινο τοπίο σε συνδυασμό με τη θάλασσα το κάνουν να μοιάζει με επίγειο παράδεισο.

Σύμφωνα με την παράδοση, στο χώρο αυτό υπήρχε ένα παλαιό μοναστήρι που κτίστηκε το 13ο αιώνα. Το μοναστήρι αριθμούσε δώδεκα μοναχούς και διένυσε μια χρυσή εποχή.

Οι επιδρομές όμως των Μαμελούκων Τούρκων το 1426 έφεραν την καταστροφή στο μοναστήρι. Από τους δώδεκα λέγεται ότι είχαν σωθεί οι πέντε. Οι τέσσερις όμως Εξαφανίστηκαν χωρίς να ξέρουμε τι απέγιναν. Ένας μόνο είχε μείνει και για να γλιτώσει πήρε το Ευαγγέλιο και την εικόνα της Μεγαλόχαρης και κρύφτηκε απέναντι από το εξωκλήσι σε μια σπηλιά που λέγεται σπηλιά της Παναγίας.

Η εικόνα βρέθηκε αργότερα στο χαλασμένο μοναστήρι δίπλα από το πηγάδι.

Μετά από παρέλευση 200 περίπου χρόνων χτίστηκε το εξωκλήσι από δυο αδέρφια Το Χατζιά και το Βλάχο. Τα δύο αδέλφια είχαν διαφορές μεταξύ τους στα κτήματα και για να λύσουν τις διαφορές τους αποφάσισαν να κτίσουν το εξωκλήσι το 1887. Αργότερα το 1980 ανακαινίστηκε από τον Ευάγγελο Βραχίμη και τη γυναίκα του Χιονού.

Κοντά στο εξωκλήσι υπάρχει μια μεγάλη ελιά η οποία υπολογίζεται ότι είναι άνω των 300 χρονών. Λέγεται, ότι γύρω στο 1764 υπήρχε ένας φτωχός ψαράς που είχε τη μικρή του βάρκα στην τοποθεσία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ΄». Ο ψαράς πήγαινε τη νύχτα και έπαιρνε λάδι από το καντήλι του σπηλαίου της Παναγίας για να θρέψει τα έξι παιδιά του. Όταν όμως αρρώστησαν όλοι στο σπίτι του, έκανε τάμα να φυτέψει μια ελιά στην Παναγία για να μην της λείπει το λάδι. Την ιστορία αυτήν την έλεγε ο Κασιωνής που έζησε το 1780. Μετά, από στόμα σε στόμα, έφτασε μέχρι τις μέρες μας. Την ιστορία, μας την έλεγαν παλιά και ο Νίκος Καρατζιάς και ο Γεώργιος Σκούτελος.
Αποσπασμα ιστορικα προσκυνηματα της Ξυλοφαγου

Περισσότερα εδώ

 

Αγιος Στυλιανός

 

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Στυλιανού βρίσκεται επί της οδού Σαλαμίνος , στην κοινότητα της Ξυλοφάγου. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπή σύγχρονο  ναό κτισμένο σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Τα εγκαίνια του τελέστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο Άγιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας εορτάζει στις 26 Νοεμβρίου και θεωρείται θαυματουργός και προστάτης των παιδιών.

 

Περισσότερα εδώ

 

Ο Άγιος Γεώργιος, Ποταμού

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται λίγα μέτρα νοτιοδυτικά του Ποταμού Λιοπετρίου. Χτίστηκε όταν την Κύπρο διοικούσαν οι Ενετοί, γύρω στο 16ο αιώνα. Είναι κτισμένη στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σκάλας. Η πόλη αυτή ήταν πλούσια και έσφυζε από ζωή χάρη στην εμπορική κίνηση του ποταμού και στα λατομεία.

Την εποχή της Ενετοκρατίας ο Ποταμός ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Κύπρου. Οι έμποροι από την Πόλη τον χρησιμοποιούσαν ως διαμετακομιστικό σταθμό για την εξαγωγή των εμπορευμάτων τους στην Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο, Παλαιστίνη και στους Αγίους Τόπους. Καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της περιοχής έπαιξαν και τα λατομεία που έκοβαν πέτρα.

Έτσι λοιπόν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αρχικά ήταν πολύ μεγάλη για να εξυπηρετεί τον κόσμο. Σήμερα σώζεται ένα μικρό μέρος της. Το τμήμα αρχαιοτήτων αναγνωρίζοντας την αξία της, την έχει θέσει υπό την προστασία του.

Διακόσια μέτρα νότια του Ποταμού βρίσκεται ο Ελιόμυλος. Είναι μια μεγάλη σκαλιστή και ευρύχωρη σπηλιά. Στην είσοδο της υπάρχει ένα μεγάλο λιθάρι περίπου δύο τόνων. Στην σπηλιά έβγαζαν το λάδι οι αρχαίοι και άλεθαν το σιτάρι για να κάνουν ψωμιά. Ο Ελιόμυλος αποτελούσε πηγή εισοδήματος για την αρχαία πόλη Σκάλα που τώρα μόνο τα σημάδια της υπάρχουν.

Ο Άγιος Δημήτριος

Η εκκλησία Αγίου Δημητρίου κτίστηκε το 1979 από τον Πέτρο Ευαγγέλου Βραχίμη και τη σύζυγό του Αντωνού. Την έκτισε σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, στο Συνοικισμό Ξυλοφάγου. Ο κάθε προσκυνητής προς το νότο, βλέπει το καταπράσινο δάσος και τη θάλασσα, που απέχει ένα χιλιόμετρο και προς το βορρά βλέπει όλο το χωριό και τα περίχωρα.

Ο Πέτρος Ευαγγέλου μόλις γεννήθηκε ονομάστηκε Δημήτρης. Μετά πήρε τ’ όνομα Πέτρος, από τη θεία του Πετρού που πέθανε πολύ νέα. Όταν μεγάλωσε τάχθηκε να κτίσει μια εκκλησία στο όνομα του Αγίου Δημητρίου. Ο Θεός τον αξίωσε και έκτισε.

 

Περισσότερα εδώ