Εξωκλήσι Άγιος Γεώργιος, Ποταμού

Το εξωκλήσι αυτό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο τον τροπαιοφόρο και βρίσκεται λίγα μέτρα νοτιοδυτικά του Ποταμού Λιοπετρίου. Χτίστηκε όταν την Κύπρο διοικούσαν οι Ενετοί, γύρω στο 16ο αιώνα.

Πρόκειται για ένα μικρών διαστάσεων ναό, που στην ολότητα του είναι λιθόκτιστος και θεμελιωμένος με τεράστιους ογκολίθους. Είναι κτισμένο στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σκάλας. Η πόλη αυτή ήταν πλούσια και έσφυζε από ζωή χάρη στην εμπορική κίνηση του ποταμού και στα λατομεία

Την εποχή της Ενετοκρατίας ο Ποταμός ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Κύπρου. Οι έμποροι από την Πόλη τον χρησιμοποιούσαν ως διαμετακομιστικό σταθμό για την εξαγωγή των εμπορευμάτων τους στην Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο, Παλαιστίνη και στους Αγίους Τόπους. Καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της περιοχής έπαιξαν και τα λατομεία που έκοβαν πέτρα.

Έτσι λοιπόν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αρχικά ήταν πολύ μεγάλη για να εξυπηρετεί τον κόσμο. Σήμερα σώζεται ένα μικρό μέρος της. Το τμήμα αρχαιοτήτων αναγνωρίζοντας την αξία της, την έχει θέσει υπό την προστασία του.

Διακόσια μέτρα νότια του Ποταμού βρίσκεται ο Ελιόμυλος. Είναι μια μεγάλη σκαλιστή και ευρύχωρη σπηλιά. Στην είσοδο της υπάρχει ένα μεγάλο λιθάρι περίπου δύο τόνων. Στην σπηλιά έβγαζαν το λάδι οι αρχαίοι και άλεθαν το σιτάρι για να κάνουν ψωμιά. Ο Ελιόμυλος αποτελούσε πηγή εισοδήματος για την αρχαία πόλη Σκάλα που τώρα μόνο τα σημάδια της υπάρχουν.